Inerisaavik logo Ilisimatusarfik
 


Introduktion til ARCTIC WINTER GAMES

At være ung idrætsudøver i Arktis med de geografiske og vejrmæssige forhold der udspiller sig på breddegraderne omkring Nordpolen, giver udfordringer på mange områder. Det kan være svært at udvikle sig sportsligt indenfor mange af de internationale sportsgrene, hvis man bor i en lille bygd langt fra storbyer og smarte sportsfaciliteter i forhold til at bo midt i en storby et sted i Europa. Til gengæld har man mulighed for at udvikle andre fysiske styrkesider af den slags, som kan være nødvendige for at overleve i det kolde og ofte relativt barske og isolerede nord.

Formålet med legene er derfor at skabe et sted, hvor unge atleter fra landene omkring nordpolen kan konkurrere med udgangspunkt i de vilkår, livet i Arktis tilbyder. Dette afspejler sig i flere af de unikke sportsgrene, man kan dyste i under legene såsom Arctic Games og Dene Games.

Derudover skal legene give mulighed for, at deltagerne fra de forskellige lande kan udveksle kulturoplevelser og lære om hinandens ligheder og forskelligheder og skabe sociale bånd og venskaber på tværs af landene. Det sker blandt andet i de mange flotte AWG-shows og workshops i AWG-ugen.

 

Historien mega kort:

Ideen til legene kom fra Cal Miller, en rådgiver for Yukon-teamet under Canada Winter Games i 1967. Han syntes, at der var en noget unfair konkurrence mellem de unge fra de nordlige stater og de sydlige og tænkte, at der burde være en turnering kun for de unge i det høje nord.

Han introducerede ideen til guvernøren i Alaska, Walter Hickel, til Stuart Hodgson som var kommissær i Nord Vest Territoriet, og til James Smith, der var kommissær i Yokon. Under deres lederskab blev Arctic Winter Games grundlagt i 1969.

Allerede i 1970 lykkedes det at gennemføre det første Arctic Winter Games i Yellowknife i Canada. Her deltog 500 atleter, trænere og administratorer. De kom fra Nord Vest Territoriet, Yukon og Alaska.

Hvis du klikker på dette link, kommer du til den officielle AWG-hjemmeside. Her kan du læse mere om mål og visioner for AWG, se en masse billeder fra de tidligere lege osv.

 

 

AWG-logoer

Arctic Winter Games har et officielt logo, som du kan se øverst. De tre ringe symboliserer formålet med legene – at fremme sportskonkurrence, kulturel udveksling og sociale bånd. Farverne skal vise nordlyset i den mørke vinternat, og den hvide ring landene omkring nordpolen.

For AWG2016 er der lavet et særligt grønlandsk logo med de tre mennesker, der repræsenterer sport, kultur og det sociale element. Buerne står for bjergene i Grønland bl.a. Sermitsiaq og symboliserer farverne for nordlyset. Logoet er meget dynamisk, hvilket henviser til de sportslige aktiviteter i AWG.

 

 

Værtskab og hvad hedder det egentlig, der hvor deltagerne kommer fra?

I årenes løb er flere lande kommet med i legene, først som observatørere eller kulturdeltagere, senere som sportsdeltagere. Flere har prøvet kræfter med rollen som vært for legene.  Det er et kæmpe arbejde at arrangere sådan et stævne. Det kræver rigtig grundig forberedelse og mange ressourcer. Man skal for eksempel tænke på, at deltagerne kommer fra tyndt og spredt befolkede områder, der alle skal transporteres til og fra stævnet… med fly. Man skal også tænke på, at vores storbyer ikke er så store, så hvor kan deltagerne bo og spise? Vi har ikke så mange indbyggere, så har vi mon mennesker nok, der kan hjælpe til ved sådan et stort projekt?

Da Grønland eller Nuuk første gang skulle være vært for legene i 2002, deltes værtsopgaven med Nunavut i Canada, og legene blev afholdt i både Nuuk og Iqaluit. I 2016 står Sermersooq alene for hele arrangementet, men da vi fx ikke har ishockeybaner i hovedbyen Nuuk, spilles ishockeykampene i Iqaluit. Det betyder, at der skal flyves frem og tilbage mellem Nuuk og Iqaluit, så deltagerne kan være med til åbningsceremoni og resten af stævnet her.

Landene, der deltager, kalder man egentlig kontingenter, og det er faktisk nok mere regioner eller territorier, der her er tale om. Fx ligger Nordvest Territoriet med hovedbyen Yellowknife i Canada, og Alaska hører til USA, men det er ikke Canada og USA der deltager. Det er de regioner omkring nordpolen og den nordlige polarcirkel, der deltager.

Legene har været afholdt i Grønland, Alaska, alle de canadiske territorier samt Alberta-provinsen siden indvielsen i Yellowknife i 1970.

 

Deltagerne i legene i 2016 er:

    Alaska - delstat i USA,

   Northern Alberta - canadisk region,

   Northwest Territories - canadisk territorium

   Nunavik - canadisk region,

   Nunavut - nordligste og nyeste territorium i Canada,

   Sapmi - region i Finland, Norge, Rusland og Sverige, hvor samerne bor. (Sameland på nynorsk),

   Sermersooq - Nuuk, Grønland

   Yamal – område i Sibirien, Rusland,

   Yukon - canadisk territorium,

 

Arctic Winter Games i tal

I tal kan du her få et lille indblik i, hvad det kræver at afholde et så stort idræts- og kulturstævne:

9 kontingenter, 6 forskellige lande, 15 sportsgrene, 1800 atleter, 1500 frivillige, 1800 senge, 165 brusebadfaciliteter, 74 ekstra flyafgange, 75 skoleworkshops, 7 udstillinger, 60 VIP´s, 2000 T-shirts, 2000 soveposer, rigtig mange ruller toiletpapir, 30 journalister, 70 internet access points, 15 forskellige shows, 200 skilte, 24 fodbolde, 1200 fjerbolde, mindst 10 km løjpe, 498 medaljer, 5000 kg kartofler, 5000 kg kød og 45.000 måltider.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AWG LOGOERInerisaavik, postboks 1610, 3900 Nuuk, tlf. 38 57 70, fax 32 54 33, email: inerisaavik@inerisaavik.gl
Copyright © 2001-2017, www.inerisaavik.gl